2021. április 10., szombat

Zene Dead tiszteletére

Ahogy azt ígértem, ma lesz zenei poszt is. Akkor nem is mondom tovább a magamét, hiszen ez a bejegyzés nem rólam, hanem Őróla szól.
De azért röviden, aki nem tudná, ki is Ő:

Született 1969 január 16-án Vesterhaninge, Svédország. 1985 körül megalapította a Morbid nevű formációt, amely sajnos elég rövid életű volt (ahogy Ő is). 
1988-ban úgy döntött, hogy elhagyja Svédországot és Norvégiába megy a Mayhem zenekar meghívására. A Mayhem éppen énekest keresett ekkor és Ő kiváló alanynak bizonyult. Euronymous rögtön felfigyelt rá, egyszerűen el volt bűvölve Dead színpadi viselkedésétől (önvagdosás, halott dolgok iránti vonzalom stb.) Egyszer azt mondta: "Dead egyszerűen nem normális (...) Ilyen ember kell a bandába." 
Volt pár fellépésük, a törökországi (Izmir) eléggé csúfosan végződött, hiszen nem kapták meg a pénzüket. Sarpsborgban Dead olyan súlyos sebet ejtett magán, hogy orvosi ellátásra szorult.
A dolgok azonban nagyon rosszra fordultak '91 tavaszán. Euronymous és Dead között már elviselhetetlen lett a feszültség, rengeteget veszekedtek. Dead amúgy is magába forduló és melankolikus lett ott, majd introvertáltsága mély depresszióba fordult. A tragikus 8-ai napon pedig Dead véget vetett az életének egy shotgunnal, úgy, hogy előtte felvágta az ereit a karján és a nyakán, viszont nem bírta kivárni a lassú elvérzést és fogta a shotgunt, majd fejbelőtte magát. 22 éves volt. Österhaningében temették el, ápr. 26-án. A temetésre csak Necrobutcher ment el.
A híresztelések szerint Euronymous biztatta az öngyilkosságra. Miután megtalálta Dead holttestét, ahelyett, hogy hívta volna a rendőrséget, vett egy eldobható kamerát és fotókat készített a halottról. A képeket állítólag megőrizte magának és az egyik hírhedt fotó felkerült a Dawn of the Black Hearts (A fekete szívek hajnala) bootleg album borítójára. (Zárójelben jegyzem meg, hogy Euronymous nem sokkal élte túl Deadet. 1993 augusztus 10-én zenésztársa, Varg Vikernes halálra szurkálta - a sors iróniája, hogy 23 késszúrással, amelyikből a 22. halálos volt. Dead is 22 évesen távozott az élők sorából)






Dead elég sokat tett a Mayhemért, mint vokalista, mint dalszövegíró; dalszövegei a mai napig emlékezetesek és örökérvényűek.  A De Mysteriis Dom Sathanas című világhírű album szövegeit is Neki köszönhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kiemelt bejegyzés

Dead emlékére